fbpx

16.7.2020

Vuosien varrella lukemattomien hirsimökkien tai loma-asuntojen rakennusprojektien kokemuksella olemme huomanneet asiakkailla monesti olevan epäselvää rakentamisen kokonaishinta. Haluammekin helpottaaksemme asiakkaiden mökkiunelman toteutusta avata hieman kokonaisuutta mihin kaikkeen rahaa olisi varattava.

Hirsimökin rakentamisen ensimmäisenä saatavilla oleva hinta on hirsikehikon tai niin sanotun puuosatoimituksen hinta. Se on kuitenkin vain yksi osa kokonaisuutta, sillä riippuen oman työn osuudesta ja paketin sisällöstä voidaan yleisellä tasolla todeta, että puuosatoimituksen hinta hirsimökin kokonaishinnassa on kolmasosasta yhteen viidesosa. Usein puuosatoimitusten vertailu on vieläpä hankalaa jopa ammattilaisille.

Tarkkaankin suunniteltuun rakentamisen budjettiin on jopa todennäköistä, että yllättäviä kuluja tulee. Tyypillinen lisäkulujen kohde voi olla esimerkiksi maansiirto ja perustusten teko, niinpä kaiken kattavia urakka- tai könttäsummatarjouksia ei juurikaan näe tai sitten hinta voi olla suolainen. Tarkkaa maansiirron tai perustusten kokonaishintaa on erittäin vaikea antaa maaperästä ja rakennuspaikasta riippuen. Heti alkuun loma-asunnon rakentajan kuluiksi tulee tontin puuston poisto, tontin raivaus ja tien teko. Jos tonttia ollaan vasta hankkimassa tulisi muistaa, että kaupanteosta itsestäänkin tulee kuluja kuten varainsiirtovero.

Tarkkana rakennutettaessa puuosatoimituksesta on, että löytää hyvän työporukan ja vastaavan mestarin, pätevä vastaava mestari on asiakkaan edunvalvoja ja siten tärkeässä roolissa myös kustannusten suhteen.

Hirsimökin, saunamökin tai vaikkapa loma-asunnon hankinnan ei tarvitse olla hankalaa tai hermoja raastavaa. Puulan valmismökki tai muu hirsirakennus valmistoimituksena on turvallinen valinta kun halutaan pitää kulut kurissa ja tiedossa. Puula valmisrakennus suunnitellaan yhdessä asiakkaan kanssa ja valitaan varustelut. Tällöin pystymme antamaan asiakkaalle hirsirakennukselle euron tarkan, pitävän hinnan. Asiakkaalle voimme antaa vinkkejä mm. vesi- ja sähköliittymien, maansiirron ja perustusten kustannuksista ja mahdollisista tekijöistä.

Onko tarve hirsimökille, isommalle vapaa-ajan asunnolle vai pihaan pienempi valmisrakennus saunan tai aitan muodossa?

Asiakkaan tarve ja toiveet kartoitetaan ja valitaan sopiva valmisrakennus käyttötarpeeseen. Mallin selvittyä tehdään yksilölliset valinnat, vaikkapa ikkunamuutokset ja tuleeko takkaa tai sähköjä ja niin edelleen. Valmiina tontille toimitettavan hirsirakennuksen perusvalintoihin kuuluu luonnollisesti hirren vahvuus ja nurkkamalli. Saatavilla olevat hirren vahvuudet  saunoihin, saunamökkeihin ja aittoihin ovat lähtökohtaisesti 92mm massiivihirsi ja lamellihirsistä 113mm ja 135mm paksut hirret.  Loma-asunnot ja vierasmajat varustetaan 113mm, 135mm tai 165mm lamellihirrellä. Rakennuksesta riippuen hirren vahvuuden muutokset seuraavaan paksuuteen maksavat vaikkapa saunamökissä tyypillisesti 1500-2500€ väliin. Isommassa loma-asunnossa puhutaan yleensä muutamista tuhansista.

Valmisrakennuksiin on muutamin poikkeuksin valittavissa joko perinteinen pitkänurkka tai tyylikäs lyhytnurkka. Hirren työstämiseen menevä aika vaikuttaa pienissä määrin hintaan.

Hirsirakennuksen ulkonäköön vaikuttaa luonnollisesti paljon katon malli. Puulan valmisrakennuksiin saatavilla on moderni pulpettikatto tai harjakatto. Katon materiaali on saatavilla asiakkaan toiveen mukaan joko huopa- tai peltikatteena. Huopakate kuuluu aina Puulan valmisrakennuksen hintaan, peltikate tulee lisävarusteena ja on hieman kalliimpi.

Hirsimökin rakentamisessa yllättävänkin iso työvaihe on mökin käsittely niin sisältä kuin ulkoa. Sisälle värimaailma voidaan valita perinteisen puun värisenä, jolloin valmismökkiin lattia lakataan tehtaalla. Hyvin suosittua nykyisin on seinien ja lattioiden sävyttäminen omien mieltymysten mukaan. Asuintiloissa lattian vahakäsittely sävytettynä on erinomainen valinta. Ulkokäsittely sisältää valmismökissä aina puunsuoja-ainekäsittelyn. Ulkoväritys tehdään yksilöllisesti valituilla sävyillä. Asiakkaan budjettiin ja haluun tehdä itse jotain rakennustöitä, on maalaushommat monesti paikka, jossa voi säästää äkkiä nelinumeroisen hinnan. Toisaalta tehtaan maalaamossa ammattilaisen tekemänä jälki on varmasti hyvä eikä aikaa tuhraannu lomailin kustannuksella.

Hirsimökin rakentamisessa yksi isoimpia yksittäisiä hintaan vaikuttavia osista on ilman muuta modernissa mökissä yleensä toivottava sähköistys. Me Puulalla tarjoamme asiakkaillemme valmiiksi mietityt ratkaisut jokaiseen malliimme sähköistykselle. Monipuolinen ja järkevä suunnittelu takaa käyttömukavuuden. Valmiit paketit näin tehtynä ovat myös hintatietoisen valinta. Yleensä kun tehdään vähänkin isompia omia valintoja, sähkösuunnitelma tehdään uusiksi ja luonnollisesti sille tulee hintaa enemmän, toki sekin onnistuu. Sähköjen johdotus tehdään tehtaalla aina piilovetona joten mökin pintaan ei jää rumia johdotuksia.

Mökin rakentamista suunnitellessa kannattaa selvittää tontin sähköliittymien tilanne, onko liittymä olemassa, paljonko se vaikuttaa tontin hintaan tai paljonko sellaisen hankkiminen maksaa. Jos liittymän veto tontille ei ole pitkästä matkasta, voi sähköyhtiön lasku olla muutamia tuhansia euroja, esimerkkejä on tosin kymmenien tuhansien arvoisista liittymien linjan vedoista. Mökkeilyn kustannuksiin on laskettava myös kiinteän sähköliittymän säännölliset kuukausittaiset kulut.

Kiinteiden sähköasennusten rinnalle on viime vuosina tullut erilaisia vaihtoehtoisia tapoja tehdä varsinkin kesäaikaan käytettäville mökeille kevyet sähköt perustarpeisiin kuten valoihin, jääkaappiin tai televisioon. Puulan kautta on saatavilla aurinkosähköjärjestelmä mökillesi.

Tarpeen mukaan hirsimökki varustellaan vesijärjestelmällä. Vesi-wc, suihku, keittiön vedet ja yleensä lämminvesi kuuluvat nykyaikaisen mökin tai loma-asunnon varustukseen. Tarvittaessa kaikki tämä tehdään jo tehtaalla valmiiksi eikä tontilla tarvita kuin liittää vedet ja sähköt valmisrakennukseen. Voidaan sanoa, että hintaa LV-asennuksista tulee minimissään joitain tuhansia, mutta isommissa rakennuksissa puhutaan luonnollisesti hieman isommasta hintalapusta. Puulalla on tarjota valmiit mietityt kokonaisuudet myös LV-asennuksiin. Asiakkaan toiveet pyritään ottamaan huomioon, silloin on hyvä muistaa sanonta rahalla saa ja mopolla pääsee.

Muita hintaan vaikuttavia lisävarusteita ovat muun muassa takat, kodinkoneet terassilasitukset. Puulan valmisrakennuksiin on tarjolla laadukkaat vaihtoehdot järkevään hintaan valmiiksi tehtaalla asennettuna tai kohteessa asennettuna kuten terassilasitukset yleensä. Terassit ja varsinkin niiden kattaminen saattavat maksaa yllättävän paljon, niinpä kannattaa miettiä todellinen tarve tarkasti. Samoin laiturin kustannus on yleensä minimissään tuhannesta eurosta ylöspäin, helposti paljon enemmän.

VALITSE SINULLE SOPIVA TOIMITUS

VALMISRAKENNUS

Ylivoimaisesti suosituin toimitustapamme on hirsirakennuksen valmistoimitus. Jos haluat päästä rakentamisessa helpolla ja hintatietoisesti, silloin valmisrakennus on omiaan. Rakennus suunnitellaan ja varustellaan mallistomme pohjalta asiakkaan toiveiden mukaan ja toimitetaan valmisrakennuksena tai valmismoduuleina jotka yhdistetään kohteessa valmiiksi mökiksi. Valmis hirsisauna tai aitta on valmis käyttöön toimituspäivänä. Isommat yhdisteltävät rakennukset pääsevät asiakkaan käyttöön viimeistään kahden viikon päästä toimituspäivästä.

SÄÄLTÄ SUOJAAN

Valmisrakennus voidaan asiakkaan halun mukaan tehdä tehtaalla osittain valmiiksi tehtaallamme minimissään niin, että kehikko, lattian runko, moduulit liitetään kohteessa tai pienempi rakennus asennetaan paikoilleen ja  huopakate asennetaan valmiiksi, vaihtoehtoisesti peltikaton aluskate asennetaan, muu jää asiakkaalle. Näin rakennuksesi on turvassa vedeltä ja voit itse omalla työpanoksella vaikuttaa rakennuksen kokonaishintaan.

PUUOSATOIMITUS

Nikkareille tai hankalaan toimituspaikkaan kuten saareen toimitukset voidaan tehdä perinteisenä puuosatoimituksena. Minimissään hirsikehikko, mutta tarpeen mukaan muutkin tarvikkeet voidaan toimittaa.

Hae sivustolta

0
Yhdistetään
Odota hetki...
Send a message

Sorry, we aren't online at the moment. Leave a message.

Your name
* Email
* Describe your issue
Login now

Need more help? Save time by starting your support request online.

Your name
* Email
* Describe your issue
We're online!
Feedback

Help us help you better! Feel free to leave us any additional feedback.

How do you rate our support?