fbpx

Hirsirakentamisen usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia

Vastaamme täällä hirsirakentamiseen usein liittyviin kysymyksiin. Samoin Puulan rakennustapaan liittyviä asioita kerrotaan.

Mitä tarkoittaa hirren hengittävyys

Monesti kuulee ajateltavan väärin, että hengittävyys hirsiseinässä tarkoittaa siirtää ilmaa ja kosteutta sisään ja ulos. Hengittävyys tarkoittaa huoneilman kosteuden siirtymistä hirteen ja takaisin huoneilmaa kostuttamaan. Ilma ei hirrestä puhalla läpi, vaan hirren pintakerrosten muutamien senttien kosteusvaihtelulla tarkoitetaan hengittävyyttä, näin syntyy terveellinen ja miellyttävä oleskeluympäristö hirsirakennuksessa. Lamellihirren liimasaumaan asti kosteusvaihtelu ei mene joten se ei vaikuta ilmanlaatuun. Tärkeää hirsirakentamisessa on hengittävien pintakäsittelyaineiden käyttö.

Miksi hirsirakennus?

Hirsirakennuksen puhdas sisäilma, lämpöä tasaava ja hyvin eristävä toimii hyvin ympäri vuoden. Hirsi on myös hyvin ekologinen valinta hiilidioksidia sitovan pitkäikäisen rakenteen ansiosta.

Onko hirsiseinä tiivis?

Puulan valmisrakennukset mittatarkasta hirrestä ja sen seiniin tulee eristenauhat hirren pontteihin. Nurkkiin asennetaan eriste hirsien ympäri joten ratkaisu on tiivis ja lämmin. Vain pienet aitat tai saunat voidaan tehdä ilman hirsien välissä kulkevaa eristettä hirren suunnittelun ansiosta.

Kuinka pitkäikäinen hirsi on materiaalina?

Puulan hirsirakennukset ovat oikealla huolenpidolla satoja vuosia kestäviä rakennuksia.

Kuinka turvallinen hirsi on paloturvallisuudeltaan?

Puulan rakennukset täyttävät vaaditut paloturvallisuusmääräykset. Hirsirakennusten rakenteet toimivat palotilanteissa hyvin, puupinnan hiiltyminen suojaa runkorakenteita ja hirsi ei syty helposti tai pala samaan tapaan kuin pitkästä tavarasta valmistettu rakennus.

Hirren alkuperä?

Puulan käyttämä hirsiaihio tulee tunnetuilta, isoilta suomalaisilta tehtailta. Suomalainen tiheäsyinen mänty on materiaalimme.

Millaista hirttä Puulalta saa?

Toimitamme rakennuksemme vahvasta 92mm paksusta massiivihirrestä tai vaihtoehtoisesti useilla paksuuksilla lamellihirttä. Raaka-aineena on suomalainen mänty.

Miten valita oikea hirsi omaan käyttötarkoitukseen?

Hirren valinta riippuu monesta tekijästä. Onko suunnitelmissa valmissauna, valmisaitta, valmismökki vai jotain muuta. Käytetäänkö rakennusta vain kesällä vai olisiko tarvetta paksummalle hirrelle talvikäytössä? Puulan valmisrakennuksiin on valittu kattavasti vaihtoehtoja ja valituilla hirsillä rakennukset on myös mahdollista toimittaa valmiina tontille.

Painuuko hirsirakennus?

Hirsi on luonnollinen materiaali joka elää hieman ilmankosteudesta johtuen. Nyrkkisääntönä voisi sanoa että hyvin asennettu lamellihirsikehikko painuu puolesta sentistä senttiin seinän korkeusmetriä kohden. Hirsirakennus on aina yksilö, mutta painumavaraa on jätettävä. Painuminen on normaalia ja otetaan huomioon  rakenteiden suunnittelussa. Myös painumaton hirsi elää, lamellihirren etuna on vaakaliimaus kaikissa osissa jolloin puun eläminen on yhtäläistä hirressä.

Puulan rakennusten toimitustavat?

Puulan rakennukset toimitetaan täysin valmiina tai moduuleina sekä elementteinä jotka liitetään kohteessa toisiinsa. Saatavilla on myös puuosatoimitus. Valmisrakennuksiin on saatavilla asennettuna kattava valikoima lisävarusteita.

Pystyykö hirsirakennuksen kasaaman myös itse?

Kyllä, Puulan puuosatoimituksessa tulee selkeät ohjeet mukana ja jos vähääkään pysyy vasara kourassa, rakentaminen on mahdollista.

Miten lämmittää hirsirakennus?

Yleisin tapa lämmittää Puulan valmisrakennuksia on sähköpatteri. Ilmalämpöpumppu on saatavilla toimitukseen. Takka tai muu tulisija on yleinen mökin lämmityksessä. Puulan valmisrakennuksiin on saatavilla asennettuna Conturan huipputakkoja. Myös aurinkosähköjärjestelmät tekevät tuloaan.

Mitä tarkoittaa kerrosala?

Kerrosalalla tarkoitetaan rakennuksen seinien ulkomittojen mukaan laskettua pinta-alaa, siihen ei kuulu pääsääntöisesti katetut terassit tms. Rakentamisessa käytettyjä termejä ovat mm. huoneistoala, kerrosala, katettu terassi, patio, kokonaisala, rakennusala, maanpäällinen rakennelma,  rakennuksen tilavuus, bruttoala. Vapaa-ajan rakentamisessa tärkein tieto on yleensä juurikin kerrosala.

Lamellihirren ja massiivihirren erot?

Massiivihirsi on perinteinen, yhdestä puusta veistetty hirsi jota käytetään varsinkin pienemmissä rakennuksissa. Lamellihirsi valmistetaan kahdesta tai useammasta puusta yhteen vaakasuoraan liimaten. Lamellihirressä sydänpuu jätetään hirren pintaan, jolloin puun kovin osa ottaa sään vaihtelut vastaan. Tyypillisesti lamellihirsi vääntyilee ja halkeilee vähemmän.

Onko saatavilla keittiöitä ja miten valita sopiva sellainen?

Kyllä, Puulan valmisrakennuksiin on saatavilla mallikohtaiset keittiöt ja pienempiin rakennuksiin ns. minikeittiöitä. Myös kodinkoneet on saatavilla. Keittiöt, koneet ja vedentuonti sekä viemäröinti tehdään valmiiksi. Asiakkaalle jää tontin liittymien liittäminen mökkiin.

Miksi valmismökki tai muu valmis hirsirakennus Puulalta?

Puulan valmiit hirsirakennukset tehdään sisätiloissa tehtaallamme Kangasniemellä. Toimimme keskellä vilkkainta mökkiseutua joten lyhyet matkat takaavat edulliset kuljetukset ja toimivan palvelun. Laadukkaat Puula- hirsirakennukset on tunnettu jo vuosikymmeniä.

Valmismökki helposti ja turvallisesti järkevään hintaan on parasta rakentamista.

Miten rakennusajan vakuutukset olisi hoidettava?

Puulan valmisrakennukset on vakuutettu luovutushetkeen asti Puulan toimesta. Kuljetukset on luonnollisesti vakuutettu ja työnantajan lakisääteiset vakuutukset kuten tapaturmavakuutus ovat Puulan vastuulla tehdasrakentamisen ansiosta. Rakennuttajan vastuulle jää vakuuttaminen luovutuksen jälkeen.

Kuinka laadukas Puula on?

Uskallamme sanoa yli 40 vuoden toimimisen kokemuksella tekevämme rakennukset aina siten, kuin itselle tehtäisiin. Tyytyväisiä asiakkaita löytyy jo pelkästään Puulaveden rannoilta satoja.

Missä on mahdollista tutustua Puulan malleihin?

Tällä hetkellä Puulan malleihin pääsee tutustumaan Mäntsälässä Masterhousella Lumme- malliin ja Kangasniemen K-Raudassa Kaisla- saunaan. Meillä on mahdollista sovittaessa päästä katsomaan myös tuotannossa olevia rakennuksia tehtaalla.

Millainen on sopiva malli omiin tarpeisiin?

Hirsirakennuksen hankintaa suunniteltaessa olisi mietittävä tarkkaan rakennuksen käyttötarkoitus. Tuleeko hirsimökki, sauna tai aitta pelkästään kesäkäyttöön vai myös talvikäyttöön. Talvikäyttöön on huomioitava hieman vahvempi hirsi, eritys, lämmitystapa, ikkunat ja ovet. Olisi hyvä miettiä myös ulkotilojen tarve ja rakentaminen samalla. Onko valmis tekemään minkä verran vai onko järkevämpää hankkia valmismökki ja keskittyä omaan työhönsä ja perheeseen.

Tekeekö Puula omista suunnitelmista rakennuksia?

Valmiista rakennuspiirustuksista emme tee. Toki asiakkaan luonnosten perusteella voimme mahdollisesti muokata moduulirakenteista asiakkaalle toimivan ratkaisun. Usein varsinkin saunamökit ja isommat mökit ovat asiakkaiden omissa toiveissa lähtökohtaisesti hyvin lähellä moduulimitoituksiamme ja niistä on mahdollista muokata sopiva ratkaisu.

Tekeekö Puula laajennuksia rakennuksiin?

Voidaan katsoa tapauskohtaisesti. Moduulirakenteen liittäminen vanhaan rakennukseen on aina arvioitava erikseen.

Saako Puulalta omakotitaloja?

Tällä hetkellä olemme keskittyneet vapaa-ajan rakentamiseen.

Saako Puulalta avaimet käteen toimituksen?

Puulalta on saatavilla hirsirakennus valmiina asiakkaan omille perustuksille asennettuna. Tontin alustavat työt on  tehtävä ennen Puulan rakennuksen saapumista. Toki voimme ehdottaa tietämiämme yrityksiä asiakkaan valittavaksi.

Kuinka paljon hirsirakennus maksaa?

Puulan valmisrakennustoimitusten hinnat ovat alkaen noin 1200€/m2. Töyhtö- aitan saa käyttövalmiina jo reilun tuhannen euron neliöhinnalla. Asiakkaan tulee huomioida päälle tulevat muut pakolliset kulut mm. rahti, liittymät, maansiirto ja perustukset. Lisävarusteista valintojen mukaan hintaan saa lisää kohtalaisesti. Hirsimökin hinta asettuu valmiina yleensä 1800-2500€/m2 haarukkaan. Käyttövalmiiden rakennusten ja puuosatoimitusten alkaen hinnastoon pääset tästä. Puuosatoimitukset ovat tyypillisesti 400-800€/m2 välillä.   

Saako Puulan rakennuksiin sähköt ja veden?

Lisävarusteena kyllä. Myös takat, ilmalämpöpumppu, keittiöt, vesikalusteet ja niin edelleen saa halutessaan. Valmisrakennus toimitetaan käyttövalmiina asiakkaan toivomilla varusteilla.

Tarvitaanko nosturia?

Yleensä ei. Joskus nostoetäisyys saattaa vaatia nosturin, mutta monesti mökkipaikkojen tiestö ei mahdollista käyttöä.

Kuinka Puulan valmisrakennuksen toimitus tapahtuu?

Valmisrakennus tuodaan kuorma-autolla tontille ja autossa olevalla nostimella rakennus nostetaan perustuksille. Isommat mökit tuodaan moduuleina ja elementteinä paikalleen ja liitetään toisiinsa. Toimituksen mahdollisuus on tarkistettava etukäteen.

Kuinka kauan Puulan hirsirakennuksen toimitus kestää?

Toimitusaika valmisrakennukselle on yleensä 8-12 viikkoa rakennusluvan saamisesta. Tontilla tehtävät asennukset kestävät toimituspäivänä valmiina olevasta 1-2 viikkoa vaativiin asennustöihin. Aika voi vaihdella sesongeista riippuen ja nopeamminkin (tai hitaammin) voi toimitus tulla. tarkemmin toimitusajasta voidaan sanoa keskusteluissa hankinnasta. Puuosatoimitusten aikataulu voi olla nopeampikin.

Millainen perustus on tehtävä?

Kaikkiin Puulan valmisrakennuksiin soveltuu pilariperustus. Toistaiseksi emme tarjoa perustusten tekoa, mutta yhteistyökumppaneita löytyy tarvittaessa.

En halua vesiä rakennukseeni, mutta haluan vessan kuitenkin?

Saatavilla on kattava valikoima erilaisia wc- ratkaisuja.

Hirsirakennusten suojamuovit ja muut roskat?

Puulan asennusryhmä siivoaa roskat ja vievät tehtaalle kierrätettäviksi.

Hirren ulkopintojen käsittely?

Puulan valmisrakennuksiin tehdään suoja-ainekäsittely. Halutessa asiakas voi tilata myös värjäyksen kuullotteella.

Sisätilojen käsittely?

Kaikkiin Puulan valmisrakennuksiin sisältyy perushintaan lakattu lattia. Lisävalintana voidaan käsitellä seinät, laittaa valkolakatut kattopaneelit tai lattia voidaan vahata.

Hae sivustolta

0
Yhdistetään
Odota hetki...
Send a message

Sorry, we aren't online at the moment. Leave a message.

Your name
* Email
* Describe your issue
Login now

Need more help? Save time by starting your support request online.

Your name
* Email
* Describe your issue
We're online!
Feedback

Help us help you better! Feel free to leave us any additional feedback.

How do you rate our support?